Diana Moraru

Pregatirea tenului matur

Îngrijirea corectă pentru tenul matur și sensibil trebuie să fie în primul rând delicată și să se concentreze pe hidratarea și protejarea barierii pielii(microbiomul)

Orice rutină de îngrijire ar trebui să înceapă cu, curățarea tenului de impurități.
Trebuie ales un produs de curățare blând, care să nu irite pielea și să nu îndeparteze grăsimile naturale ale pielii. Tenul matur îsi pierde din acestea o dată cu trecerea timpului devenind uscat si tern. Trebuie evitată folosirea apei prea calde sau frecarea mecanică a pielii în timpul curățării.
Recomandarea mea ar fi să se foloseasca mai degrabă un lapte demachiant precum Lancome-Lait Velouté.

După demachiere este obligatorie tonifierea tenului cu un toner echilibrant sau hidratant în funcție de tipul de ten, fară alcool. Un asfel de exemplu ar fi : Malu Wilz -Hydro Tonic .

Hidratarea regulată este esențială pentru tenul matur și sensibil. O cremă hidratantă care nu conține parfumuri sau alte substanțe iritante este ideală. Cremele cu acizi hialuronici sunt de asemenea recomandate, deoarece aceștia pot ajuta la menținerea hidratării pielii.
Recomandarea mea ar fi ca înainte de aplicarea cremelor cu acid hialuronic să se pulverizeze un mist cu apă termală.

Serumurile de ochi se aplică înainte cremelor de hidratare întrucât au molecula mai mică decât acestea și pătrund mai bine în pielea sensibilă din jurul ochilor.
Cremele de față având molecula mai mare vor obstrucționa penetrarea ingredientilor activi din serumurile/cremele de ochi dacă sunt aplicate înainte.

Protejarea pielii împotriva razelor UV prin crema cu factor de protecție solară este esențială pentru orice tip de piele, dar mai ales pentru tenul matur și sensibil. Trebuie folosit un produs cu factor de protecție solară ridicat, iar dacă este posibil, evitată expunerea la soare în timpul orelor de vârf.

Protecția solară previne apariția petelor pigmentare care de multe ori pot fi observate la tenul matur cât și imbătrânirea celurara!

Alți pași importanți în îngrijirea tenului matur:

Exfolierea poate ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la stimularea regenerării pielii. Atenție la frecvența și intensitatea exfolierii, pentru a evita iritarea pielii sensibile.

O exfoliere enzimatică blândă poate fi soluția optimă.

O dietă echilibrată și bogată în antioxidanți poate ajuta la menținerea sănătății pielii și la prevenirea îmbătrânirii premature.

O alimentație bazată pe consumul de fructe și legume, precum și alimente bogate în proteine și acizi grași omega-3 ajută la păstrarea unui ten sănătos.

Hidratarea zilnica și consumul de apă este foarte important pentru păstrarea luminozității tenului.

Acordarea atenției nevoilor specifice ale tenului și folosirea produselor care să se potrivească tipului de piele este foarte importantă însa și factorul genetic joacă un rol esențial.

Pentru stabilirea unei rutine adaptate tipului de piele este recomandată vizita la dermatolog pentru o părere avizată atunci când vine vorba de compuși chimic precum retinolul,vitamina C,etc.